- Forside
- Aktuelt i haven
- April
April
Haven i april
April kan være lunefuld - den kan være fantastisk, varm og solrig det ene øjeblik, og er man rigtig uheldig, kan der også falde sne. Pas derfor på ikke at skynde dig ud og så frø, som er kuldefølsomme, for du risikerer, at de spæde planter går til. Hav tålmodighed lidt endnu - der er heldigvis masser af andre ting, du kan tage dig til i haven i april.
Køb frø
Sørg for at have indkøbt de frø, der skal bruges i haven, så du er klar, når vejret og jorden er til det.
Sæt frø til spiring
Forkultivér de mere varmekrævende planter såsom squash, græskar, majs og bønner i drivhuset eller i vindueskarmen. Opblød evt. frøene i vand et par timer, inden du sår dem.
Her finder du vores frø til forspiring eller direkte såning i marts/april
Når spirerne begynder at myldre op af jorden i bakker og potter, er det tid at sikre sig, at de små planter udvikler sig til stærke eksemplarer, der er godt rustet til at blive plantet ud i haven, når temperaturen bliver lidt højere. Er der alt for mange småplanter i bakkerne, begynder de nemlig at bruge deres kræfter på at konkurrere om lys, vand og næringsstoffer.
Prikling
Planterne skal prikles om, når de er store nok. Det vil sige, de skal skilles fra hinanden og have hver sin potte at vokse videre i. Tag hele jordklumpen med de små planter ud af potten/bakken og skil dem forsigtigt ad, uden at beskadige dem. Plant den derefter i spire-/priklejord, som har et lavt næringsindhold, så du ikke risikerer at svide rødderne, og gennemvand jorden inden du planter. Vælg små plastikpotter eller fiberpotter, som er smarte, da de kan plantes direkte ud i jorden, så rødderne ikke bliver forstyrret en gang til. Lav et plantehul med en priklepind eller en blyant og sænk rødderne ned i hullet. Priklepinden er en god hjælp til at styre processen med. Tryk jorden let til omkring planten og vand igen, så der er god kontakt mellem rødderne og jorden.
For at undgå lange, ranglede planter er det vigtigt at sætte planterne så lyst som muligt og meget gerne køligt. Underskud af lys kombineret med høje temperaturer resulterer i lange, ranglede planter, som næppe får den styrke, der skal til for at klare livet udendørs.
Drivhus
Allerede nu kan du udnytte varmen i et uopvarmet drivhus, der er nu varmt nok til forkultivering af en lang række sommerblomster og grøntsager. Så f.eks. også salat, radiser, tidlige gulerødder, spinat og krydderurter.
Agurker og tomater kan sås indendørs en måneds tid, før de kan plantes ud i drivhuset, hvilket vil sige, at de kan plantes ud midt i maj, hvis de bliver sået i starten af april.
Køkkenhaven
Jorddækket i køkkenhaven har hele vinteren sørget for at bevare jordens struktur og holde på næringsstofferne, men nu er det tid at fjerne det igen, så jorden kan få lys og luft, inden du begynder at så. Jorddækket holder nemlig ikke kun på fugten men også på kulden, så hvis det bliver liggende, kan der nemt gå et par uger mere, inden jorden er blevet varm nok at så i. Hvis jorddækket er f.eks. halm, kan du blot lægge det til side i nærheden og genbruge det, når frøene er spiret i bedet, og planterne er store nok til at få dække omkring sig.
Tiden er også inde til at klippe stauder og krydderurter ned og få ryddet op i bedet. Klip så tæt på jordoverfladen, som du kan, og pas på ikke at skade de friske skud, der titter frem mellem de visne stængler. Klæber jorden til haveredskaberne, så vent lidt endnu med at bearbejde den, for så er jorden for våd og kold. Vent med at kultivere jorden til den er lys ovenpå.
Så i køkkenhaven, når jorden har nået en temperatur på helst mindst 8°C – tjek med den temperatur, der står på frøposerne. Du kan lægge klar plastik ud på jorden de steder, du vil så, et par uger før, så jordtemperaturen bliver endnu højere. Insektnet har lidt samme effekt, men i mindre grad. Køb evt. et jordtermometer, så du kan holde øje med temperaturen i køkkenhaven. Dæk gerne jorden, hvor du har sået, med en fiberdug for at give den ekstra varme. Kun persillen skal skånes for fiberdugen. Den spirer nemlig bedre, hvis den får kuldepåvirkning.
Det er vigtigt at overholde sådybden. Hvis du ikke kender sådybden, så så dine gulerødder, rødbeder, kål, løg og spinat i 1-3 cms dybde, mens ærter og bønner skal sås i 3-5 cms dybde. Ærter og bønner kan med fordel lægges i blød i vand 8 timer inden såning. Sår du for tæt, skader du let planterne, når de skal prikles ud eller tyndes ud.
Så ny persille, så der er friske planter klar, når de gamle går i blomst.
Kartofler kan lægges i 5-10 cms dybde i rækker med 50 cm afstand og med 30 cm mellem knoldene, når jorden er mellem 8-10°C. Jordskokkerne skal sættes, inden de får for store spirer. Sæt de mest glatte, da de giver det bedste resultat.
Hvis du stadig har porrer i køkkenhaven, vil de sætte fine blomster, hvis du lader dem stå.
Fjern de visne blade og eventuelle udløbere på jordbærplanterne for at forebygge skimmel.
Rabarberskuddene titter op nu, og du kan dele rabarberplanten i flere, hvis du blot sørger for, at hver ny plante både har rod og et skud. Del den med en spade, og plant straks de nye planter. De skal vandes omhyggeligt, mens de etablerer sig, og du bør ikke høste fra dem det første år.
Stauder
Tiden er inde til at klippe stauder ned og få ryddet op i bedet. Klip så tæt på jordoverfladen, du kan, men pas på ikke at skade de friske skud, der titter frem mellem de visne stængler. I stedet for at lægge afklippet på komposten, så er det en fin idé at lade dem gøre gavn i staudebedet med det samme. Klip derfor de visne toppe i småstykker og læg dem mellem stauderne. Der vil de blive nedbrudt langsomt, mens næringen fra de døde plantedele frigives som gødning til stauderne.
Stauderne kan nu plantes om og deles, når væksten viser sig, og jorden er til at bearbejde, hvilket vil sige, når den ikke længere klæber til spaden. Lavendler skal klippes tilbage til 5-8 cm over jorden.
Roser
April er skiftende i vejret, og vi ved aldrig helt, om vi får varme eller kulde, så det sikreste er at vente med at beskære roserne til sidst på måneden. Forårsblomstrende roser skal dog beskæres allerede i marts. Der er mange forskellige måder at beskære roser på, afhængig af sorten, så sæt dig grundigt ind i den bedste vedligeholdelse af lige netop dine roser, inden du griber fat i rosensaksen. Men du kan under alle omstændigheder starte med at fjerne beskadigede, visne og syge grene helt nede ved jorden. Fjern også de små tynde grene, som alligevel ikke kan bære roserne. Herefter er det rosens sort, der bestemmer slagets gang. Gød roserne første gang med en organisk rosengødning.
Blomster og løg
Sejlivede sommerblomster kan sås direkte på friland i april.
Du kan få en lang sæson med dine liljer, hvis du vælger liljer, der blomstrer på forskellige tidspunkter, og hvis du stiller nogle til drivning i store potter i vinduet.
De forkultiverede liljer må dog først komme ud fra midten af maj, når al fare for nattefrost er ovre.
Del og flyt afblomstrede forårsløg, hvis de skal et andet sted hen.
Ukrudt
Fjern alle små spirer, træk store ukrudtsplanter op, grav køkkenhaven igennem med en havegreb og fjern alle ukrudtsrødder, du finder. Du gør dig selv en tjeneste ved at sætte hårdt ind med lugning, så du ikke kommer bagud fra start. Luger du omhyggeligt fra nu og til midsommer, så går resten af sæsonen normalt ret let. Hvis der er meget ukrudt i din køkkenhave, så betyder det, at der er mange ukrudtsfrø i jorden, som, hver gang du graver, hakker, kultiverer og river jorden, vil komme op til overfladen. Ukrudtsfrø kan ligge nede i jorden i mange år uden at miste spireevnen, men så snart de kommer op i lyset, vil de begynde at spire, hvis jorden er fugtig nok. Derfor er det bedste at rykke ukrudtsspirerne op med hænderne, da du så roder mindst muligt i jorden og derved kan undgå at få en masse ukrudtsfrø op til overfladen, hvor de måske vil spire.
Enhver haveejers mareridt må være kvik, brændenælder og skvalderkål. Hvis du vil så eller plante nyt, er det derfor en virkelig god idé at komme til bunds i rodukrudtet på så-/plantestedet. Men det er ikke nemt, og det kræver en målrettet indsats. Problemet er nemlig at enhver lille rodstump, der bliver tilbage i jorden, kan blive til en ny plante, og derfor skal du prøve at få så meget af rodsystemet som overhovedet muligt med op. De bedste værktøjer er en greb og dine fingre, så du ikke hakker rødderne over og gør problemet endnu større.
Se her, hvilke haveredskaber vi har i shoppen
Græsplænen
Riv græsplænen og fjern blade og kviste, inden du slår græsplænen første gang i foråret. Slå først plænen, når græsset begynder at gro og er ca. 7 cm langt. Klip første gang med en klippehøjde på ca. 3-4 cm, så græsset kommer godt i gang med at gro. Gå ned til ca. 2 cm de efterfølgende gange. Gød evt. din plæne med NPK-gødning – kig på posen/sækken/spanden, hvor meget, du skal bruge.
Fyld huller og visne steder i græsplænen med en topdressing bestående af 2 dele kompostmuld blandet med 1 del sand og plænegræsfrø. Stamp bagefter let ovenpå.
Buske og hække
Det er tid til beskæring af en række buske og små træer som f.eks. bærmispel, buksbom, hassel, tjørn, avnbøg, benved, alm. hortensia, busk-ranunkel, paradisæble, ribs og stikkelsbær.
Klip sommerfuglebusken ned til 30-40 cm over jorden for at få en rig blomstring til sommer.
Hvis de forårsblomstrende buske skal beskæres, skal det gøres umiddelbart efter blomstring, så det ikke går ud over næste års blomster. Stedsegrønne hække kan klippes.
Frugttræer og -buske
Tjek solbærbuskene for solbærknopgalmider. Normale solbærknopper er spidse til buttede. Fjern derfor alle de kuglerunde knopper, da de er fyldt med mider. Er der mange, bør du kassere busken, da solbærknopgalmiden overfører en meget skadelig virus kaldet solbærribbesvind.
Du kan også beskære kirsebær- og blommetræer, inden de blomstrer.
Pod frugtræer i begyndelsen af april. Podekvistene skal dog være skåret af i januar.
Potteplanter
Stueplanterne trænger sikkert til at blive pottet om i en, måske, større potte med ny og frisk jord. Det er ikke alle, som skal have en større potte – tjek med dem, du har.
Stil potteplanterne udendørs på en lun, overskyet regnvejrsdag, så de kan blive skyllet rene for vinterens støv. Regnvand er bedre end bruservand, da det ikke efterlader kalkpletter. Hvis solen kigger frem, skal de ind igen, da de kan blive solskoldede, og bladene kan få skader, hvis de bliver udsat for direkte sol. De skal også ind, når det bliver mørkt, da du ellers risikerer, at de går til af kulde.
-
-75%
-
-75%4,00 DKK16,00 DKKDu sparer: 12,00 DKK+evt. fragt
-
-75%3,24 DKK12,95 DKKDu sparer: 9,71 DKK+evt. fragt
-
-75%6,25 DKK25,00 DKKDu sparer: 18,75 DKK+evt. fragt
-
-75%2,88 DKK11,50 DKKDu sparer: 8,62 DKK+evt. fragt
-
-75%3,50 DKK14,00 DKKDu sparer: 10,50 DKK+evt. fragt
-
-75%9,50 DKK38,00 DKKDu sparer: 28,50 DKK+evt. fragt
-
-75%10,00 DKK40,00 DKKDu sparer: 30,00 DKK+evt. fragt
-
-75%5,38 DKK21,50 DKKDu sparer: 16,12 DKK+evt. fragt
-
-75%7,75 DKK31,00 DKKDu sparer: 23,25 DKK+evt. fragt