Haven i januar/februar

Begynd allerede nu at drømme havedrømme og lægge planer for den nye sæson i haven.

Køb frø

Hvis du er på jagt efter de lidt mere spændende frø, så køb dem nu. De kan hurtigt blive udsolgt. De mere almindelige frø kan du godt vente med at købe. 

Her finder du vores frø til forspiring eller direkte såning i januar/februar

Sæt frø til spiring

Tjek hvilke af dine frø, som allerede kan forspires nu.

Hvis du har frø tilbage fra sidste sæson, så kan du tjekke, om de er spiredygtige ved at foretage en spireprøve. Læg frøene på fugtigt vat eller i et fugtig kaffefilter, og placér dem i 20-25 grader. Hvis frøene ikke spirer indenfor 1-2 uger (afhængig af hvor lang spiretiden er), så kan frøene kasseres.

Så og plant ud i drivhuset

Hvis du har et opvarmet drivhus, en havestue eller lignende, kan du allerede fra sidst i januar og først i februar så de første frø ud enkeltvis i bakker, potter eller et såbed (tjek hvilke af dine frø, der kan tåle at blive sået i drivhuset allerede nu) Har du forspiret planter indendørs, som kan tåle at blive sat eller priklet ud i drivhuset allerede nu, så sørg for, at de spæde planter står lyst og frostfrit.

Grav en tot purløg op fra haven og plant den i drivhuset, så du kan høste fra den tidligt.

Hvis det sner

Januar er både kold og mørk, og der er gode chancer for sne.

Hvis det begynder at sne, kan du med fordel ryste planter og hække fri for sne, hvor det er muligt. Store mængder sne - og især tøsne - kan nemlig ødelægge dine planter og knække selv tykke grene.

Hvis tøsneen en dag kommer væltende ned og trykker planterne til jorden, så lad endelig haven være i fred. Og pas specielt på med at gå på græsplænen i frostvejr – det kan nemlig ødelægge græsplænens struktur.

Hvis du får brug for at sprede salt, så undlad at bruge salt i nærheden af havens græsplæne og planter.

Vinterafdækning af havens sarte planter

Det er her i starten af året, hvor temperaturerne falder drastisk, at du skal tænke på vinterafdækning af de sarte planter i haven.

Hvis vinteren byder på hård barfrost – altså frost og ingen sne, så skal de frostfølsomme planter efterses. Frostfølsomme planter kan beskadiges af den hårde frost og bør vinterdækkes med f.eks. granris eller det brugte juletræ.

Den største fjende her i starten af året er udtørring. Det sker ved at solen varmer på planterne, samtidig med at det blæser. Planterne får derved svært ved at trække vand op af den frosne jord, og så opstår udtørringen. Den bedste måde at beskytte planterne på, er ved at stikke grangrene ned omkring planten. De skygger og giver læ mod vinden. Det kan også være nødvendigt at vande rhododendron, hvis jorden er blevet for tør. Det sikrer en god blomstring den efterfølgende sommer.

Drivning

Grav små klynger af erantis og vintergækker op, sæt dem i små potter og stil dem under en glasklokke eller i drivhus og driv dem hurtigere frem. Gem eventuelt vinterens konservesglas og brug til samme formål.

Mange blomstrende grene kan også drives i blomst. Du skal klippe dem af med en skarp saks, eller skære dem med en skarp kniv, så de får et rent, skråt klip/snit, så sugefladen bliver så stor og ren som muligt og stille dem i vand indendørs i en spand eller vase. Næsten alle slags grene kan bruges, men der er nogen, der er mere spændende og farverige end andre. Disse er især velegnede: æble-, pære- og kirsebærgrene som kommer til at blomstre med små hvide eller rosa blomster. Forsythia/vårguld og kirsebærkornel har små gule eller limegrønne blomster. Tjørn, fjeldribs, magnolia og syren kan også anbefales, og hvis man er meget heldig, kan man få magnolia og syren til at blomstre inde. Drivningsprocessen varer fra en uge og op til en måned alt efter, hvad det er, man har taget ind. Det er vigtigt, at du skifter vandet i vasen med jævne mellemrum samt fylder vasen op, efterhånden som vandet forsvinder.

Krukker og ompotning

Selvom de fleste udendørs krukker er frostsikre, (husk hul i bunden og min. 10 cm småsten eller lecasten nederst) så kan det være en god idé at beskytte krukken og planten i den allerkoldeste vinterperiode. Hold øje med altanens og terrassens krukker og beskyt dem mod regn og hård frost ved at trække krukkerne helt ind til huset og eventuelt pakke dem ind i en vintermåtte. Du kan købe vintermåtter af halm, som er velegnede, og der findes også bobleplastik, der kan bruges til at pakke krukken ind. Derved nedsætter man markant risici for frostskader på både krukke og plantens rodnet. Du skal også passe på ikke at overvande i vinterperioden, da en meget våd jord øger frostskaderne. Hvis du overdækker planten med fibertex-dug, vil du også reducere skaderne på grene, blade og eventuelle blomsterknopper.

I Januar vender lyset langsomt tilbage, og overvintrede planter vågner så småt efter vinterdvalen. Inden væksten kommer for godt i gang, er det værd at bruge tid på en ompotning og udskiftning af jorden. Hvis rødderne er blevet for store, kan du nænsomt skære de yderste af eller plante om til større potter. Tjek jævnligt overvintrende planter for svamp. Angribes de af svampesygdomme, skal de angrebne grene og blade fjernes.

Haveredskaber

Har du ikke allerede ordnet dine haveredskaber, er nu et godt tidspunkt. Rengør og giv dem et lag olie. Husk at spande, vandkander og andre beholdere, som står med vand i, kan sprænge i frosten. Undgå at der kommer vand i ved at tage dem indendørs eller dække dem af.

Beskær vinen

Det er så småt sidste udkald, hvis du skal nå at beskære vinplanter. Men heldigvis er det ikke svært. Klip alle sideskuddene fra sidste år tilbage til 1 knop. Det valgte hovedskud skal reduceres til ½ - 1 meter, da det vil have en dominerende vækst. Det er hovedskuddene, der giver forudsætningen for at få mange druer. Hvis man langsomt opbygger sin vinstok, vil man kunne opnå en væsentlig større frugtsætning. Det er naturligt at blade og stængler bliver angrebet af gråskimmel om efteråret, men det kan planten sagtens tåle. Når du vinterbeskærer, er det alligevel vigtigt at få fjernet de fleste plantedele, som er angrebet af gråskimmel. Dem kan du lægge på kompostbunken.

Klip kviste til podning

Hvis du har planer om at pode dine træer i marts/april, så er det nu, du skal afklippe dine podekviste. Pak kvistene ind i en avis og grav dem ned i jorden - så kan de nemlig holde sig, indtil de skal bruges. Er jorden frossen, kan du lægge kvistene i køleskabet, til jorden igen er tøet op.

Frugttræer

Nu kan du beskære dine æble- og pæretræer, hvis du alligevel skal skære podekviste af. Fjern frugtmumier fra alle frugttræer for at undgå smitte og beskyt små og nye frugttræer mod harer, rådyr og mus.

Andet

Høst jordskokker, vinterkål, grønkål, rosenkål og andre overvintrende grøntsager i køkkenhaven og drivhuset. Her – den 4. januar i en, indtil videre, ikke så kold vinter, har vi f.eks. stadig chilier i drivhuset (planterne er for længst visne, men der er masser af frugter) og vinterspinat, persille, løg, kartofler, jordskokker og et par meget standhaftige asiatiske grøntsager som blomstrer i grøntsagshaven.

Husk havens fugle. De har brug for vand og mad.

Tjek overvintrende blomsterløg og -knolde for råd.