HAVEN I AUGUST

Selv om havesæsonen stadig er godt i gang, og høsten i køkkenhaven er på sit højeste, kan du allerede nu gå i gang med at planlægge, hvordan haven skal se ud næste år, da du kan begynde at så og plante næste års køkkenhave, mens jorden stadig er varm. Samtidig kan du begynde at forberede haven på efteråret, og hvis græsplænen trænger til en opfriskning, er det også tid til det nu. 

Køb frø

Sørg for at have indkøbt de frø, der skal bruges i haven til efteråret.

Her finder du vores frø, som kan sås i juli/august

Potter og krukker

Lav de fineste krukker med efterårsblomstrende stauder og sæt gerne tidlige forårsløg sammen med.

Drivhus

For at begrænse diverse svampesygdomme skal du sommeren igennem sørge for god udluftning i drivhuset. Fjern evt. overflødige blade fra tomatplanter, så solen kan nå tomaterne og knib toppen af planterne, hvis de bliver for høje. Husk at plukke asier og drueagurker, mens de stadig er små og lækre. Har du et overflod af tomater, kan du give til familie og venner, og du kan også sylte dem eller lægge dem i fryseren. Her i huset plejer vi at skylle dem og lægge dem i en frysepose og i fryseren. Det er ikke nødvendigt at fjerne skindet først, hvis de skal bruges til sovs eller suppe. Blot giv dem en tur i blenderen/med stavblenderen og hæld det igennem en si – så er kerne og skind hurtigt sorteret fra. Der er ikke noget meget mere lækkert end en gang kraftigt krydret tomatsuppe på en kold vinterdag.

Køkkenhaven

Fra ca. midt i august kan du fjerne udløbere fra jordbærplanter og plante dem et andet sted, så får du et væsentligt større udbytte af dem næste år. De danner hurtigt nye rødder og bliver kraftigere planter.

Artiskokkerne skal plukkes lige inden, de blomstrer.

Majsene er modne, når støvfangene i toppen begynder at visne. Løft forsigtigt svøbbladene til side og kig ind til de øverste kerner. De skal være ikke være helt lyse men gyldne og saftspændte.

Husk at tage de løg op, der skal gemmes. Tør dem enten under åben himmel i tørvejr eller under en overdækning, hvis det regner. Opbevar dem evt. i en nylonstrømpe (der kan være mange løg i sådan et par), når de er tørre og hæng dem under loftet i dit opbevaringsrum – så bliver de luftet og rådner ikke så nemt.

Høst og tør krydderurter til senere brug, eller skyl og hak dem og put dem i fryseren – enten i isterningbakker, så de er lige til at putte i maden eller løsfrossent og derefter i en pose, som du kan drysse fra.

Høst løs i køkkenhaven, og så salat, spinat, vintersalater og radiser på de tomme pladser.

Hvis kartoffelplanterne ser meget visne ud, kan det være tegn på kartoffelskimmel. Fjern alt det overjordiske af planten og brænd det. Kartoflerne tager ikke skade nede i jorden, hvis bladene er fjernet, men de vokser dog heller ikke mere uden top.

Større bladlusangreb kan fjernes og reduceres ved at sprøjte med en kraftig kold vandstråle. Husk også bladundersiderne og pas på ikke at beskadige planten.

Al gødning bør ophøre nu, da planterne ellers ikke kan nå at afmodne deres skud inden vinteren.

Stauder

Nu er det tid at dele og plante forårsblomstrende stauder om og plante nye. De skal i jorden, mens den stadig er varm, så rødderne søger ud, og planterne når at få godt fat inden vinteren.

De stedsegrønne stauder skal plantes, mens jorden endnu er lun.

Stedmoderblomster kan stadig nås at sås i koldhus/mistbænk.

Så frø af de blomster, som normalt først blomstrer året efter såning.

Fjern visne blomster fra stauderne.

Fordel kompost i haven, hvor den trænger til næring og jordforbedring.

Roser

Klip de visne roser af, hvorved du ofte vil nå at få flere blomster resten af året. Vand klatreroser, der står tæt på murværket, da der her ofte er meget tørt. Roser, som tørster, får lettere sygdomme.

Ukrudt

Hvis du var over ukrudtet i foråret og starten af sommeren, burde det være en meget overkommelig opgave at fjerne nu. Husk dog alligevel at løbe dine bede igennem efter overset ukrudt, så det ikke når at sætte frø til gene for næste år.

Græsplænen

Stik mælkebøtter i græsplænen. Lige nu er jordtemperaturen årets højeste, og det giver hurtig frøspiring og dannelse af nye rødder. Årets bedste tidspunkt til anlæg af græsplæner er nu, og allerbedst er det, hvis jorden også er lidt fugtig.

Frugttræer og -buske

Pluk æblerne, hvis frugten slipper let, når de drejes og løftes med hånden . Put dem, du ikke spiser, i ét lag i kasser, helst med stilken opad, og stil dem et fugtigt og køligt sted med så meget luftcirkulation rundt om som muligt, evt. på nordsiden af huset og gerne på en overdækket terrasse eller under anden overdækning, så kasserne holdes tørre i regnvejr. Kasserne kan med fordel overdækkes af en presenning, for at mindske vandtabet. Tjek jævnligt kasserne og fjern dårlig frugt. Når frosten sætter ind skal kasserne flyttes til et frostfrit sted f.eks. en kælder.

Når du har plukket kirsebær og blommer, kan du beskære og udtynde i træet, hvis det er nødvendigt. Fjern alle de dårlige frugter fra blommetræerne, når de er færdige med at bære årets høst.

Foryng frugtbuskene ved at fjerne de ældste grene så langt nede som muligt, når du er færdig med at høste bær - det giver flere bær næste år. Hver busk skal have 6-8 grene tilbage.

Klip de afbårne hindbærgrene væk så de nye skud får plads.

Former med stiklinger.