Lægebaldrian, frø

16,00 DKK
+evt. fragt
Lager: På lager

Beskrivelse

Lægebaldrian, frø

Valeriana officinalis

Horti Tops frø

Mange kender navnet Baldrian, fordi det er en gammel medicinsk plante, der også i dag anvendes i urtemedicin mod f.eks. søvnproblemer. 

Lægebaldrian er en flerårig, urteagtig staude med opret, høj og elegant vækst. Stænglen er ugrenet, svagt furet og glat og den spinkle stilk er let og bøjelig og tåler at svaje i vinden, uden at knække. Det giver planten et elegant udtryk. Grenene bærer mange blomsterskærme, der nærmest ligner skyer af hvide eller svagt lyserøde blomster, som fylder omgivelserne med skønne dufte. Bladene er fjersnitdelte med 11-23 afsnit, hvor det yderste afsnit har samme bredde som de øvrige. De nederste blade er stilkede, mens de øverste er ustilkede. Afsnittene er ovale eller lancetformede og helrandede eller uensartet savtakkede. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.

Lægebaldrian er med sin højde og lette udtryk meget velegnet mellem andre planter, og den kan finde plads alle vegne, fordi dens tynde stængel fylder så lidt nede i bedet.

Lægebaldrian er også meget velegnet som skæreblomst, og dens spinkle stilke og lette blomsterskærme passer den godt i buketter.

Planten skulle tiltrække regnorme, sommerfugle og andre insekter, og er fuldstændig uimodståelig for katte.

Friland: Frøene kan både sås i løbet af efteråret eller vinteren eller i det tidlige forår. 

Sådybde: Da frøene gerne vil have lys for at spire, sås de blot i jordoverfladen og trykkes let fast i den fugtede jord.

Spiringstid: ca. 10-25 dage

Planteafstand: 30 cm mellem planterne, 30 cm mellem rækkerne.

Dyrkning: Foretrækker en god muldjord og et voksested i sol eller halvskygge. Den bryder sig ikke om at tørre ud, så byder sommeren på længere tørkeperioder, må du vande. Lægebaldrian blev tidligere dyrket i klosterhaver og den har gennem århundreder været anvendt medicinsk. Den er især kendt for at virke som beroligende middel ved søvnproblemer, og man kan i helsekostbutikker købe den i kapselform mod netop søvnbesvær.

Som med de fleste stauder kan man ikke forvente blomstring det første år, men hvis du sår i løbet af efteråret/vinteren kan du være heldig. Lægebaldrian sår sig selv, så hvis man ikke ønsker, at den breder sig til uønskede voksesteder, kan man klippe blomsterskærmene af efter blomstring. Dette kan undertiden også anspore planten til en 2., sen blomstring.

Blomstring: Juni-august, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede kvaste, der tilsammen danner halvskærmagtige stande. Blomsterne er regelmæssige og 5-tallige med sammenvokset kronrør og lyserøde til hvide flige. De fine blomster er ofte let lyserøde i begyndelsen og skifter så farve til helt hvid. Blomsterne dufter kraftigt og vidunderligt. Hen imod slutningen af blomstringen bliver de grønne stilke bordeaux-røde.

Højde: Ca. 30-150 cm

Høst: Fra ca. 190 dage

Indhold: 0,25 g

Alternativer til dig
Du har nyligt set
Topsælgere
Andre forslag til dig
Nyheder
Tilbud