Haven i marts

Vær tålmodig lidt endnu.

Der er normalt gennemsnitligt 15 frostdøgn (1961-90) i marts, og så længe jordtemperaturen ikke er over 7 grader, sker der ikke rigtig nogen vækst. Overvej, hvilke planteindkøb du skal gøre her i foråret. Planlæg eventuelt nye haverum eller bede, som du ønsker omlagt.

Køb frø

Hvis du er på jagt efter de lidt mere spændende frø, så køb dem nu. De kan hurtigt blive udsolgt. De mere almindelige frø kan du godt vente lidt endnu med at købe.

Sæt frø til spiring

Tjek hvilke af dine frø, der kan forspires nu.

Hvis du har frø tilbage fra sidste sæson, så kan du tjekke, om de er spiredygtige ved at foretage en spireprøve. Læg frøene på fugtigt vat eller i et fugtig kaffefilter, og placér dem i 20-25°C. Hvis de ikke spirer indenfor 1-2 uger (afhængig af hvor lang spiretiden er), så kan frøene kasseres.
Så sommerblomster og grøntsager indendørs, så de har et forspring, når de senere kan plantes ud i haven, når jorden og vejret er blevet lunere.

Her finder du vores frø til forspiring eller direkte såning i marts/april

Drivhuset

Hvis du vil have succes i drivhuset, er det vigtigt at undgå, at dine planter angribes af sygdomme og skadedyr. Derfor er det en god idé at bruge tid på hovedrengøring af drivhuset en lun forårsdag. Svampesporer og insektæg kan nemlig nemt have overvintret under de beskyttede forhold bag glasset. En autobørste og varmt sæbevand er en god blanding, og så er det vigtigt at komme helt ud i alle hjørner. Først fjerner du alt det gamle plantemateriale. Dernæst skrubber du godt rundt i alle hjørner, skyller efter med vand og giver ydersiden af drivhuset samme omgang. Der sætter sig næsten altid alger på glasset, og det går ud over både lysindfaldet og udseendet. Eftervask evt. vinduerne med vand tilsat en smule eddike. Drivhuset bliver så fint efter sådan en tur og er klar til at give årets drivhusplanter en god start.

Køkkenhaven

Fjern ukrudt i køkkenhaven, riv og gentag efter et par uger. Hvis vejrforholdene tillader det, kan du kultivere jorden med en god kultivator, så er køkkenhaven snart klar til såning af de første urter. Du kan også bruge en spade. Du skal ikke grave særlig dybt. Bare 5-10 cm af jordoverfladen skal løsnes. Hvis du gerne vil starte lidt tidligere med grøntsager, så kan du nu lægge plastik ud på jorden (husk at lægge sten eller lign. på kanterne, så det ikke blæser væk) og på den måde forvarme jorden. Vi plejer at gemme syltetøjsglas mv. gennem året, for dem kan man bruge nu som minidrivhus henover f.eks. bønner, ærter, krydderurter og andet, som du sår i små pletter – de giver både lidt ekstra varme, hjælper med at holde på jordens fugt og forhindrer fuglene i at spise frøene. Sæt kartofler til forspiring et lyst sted.

Topdressing: Bedene kan dækkes med et lag kompost. Tjek efter, hvad lige præcis dine afgrøder har brug for af næring.

Når jorden er omkring 10°C varm, kan du tænke på at så de første køkkenurter som f.eks. salat, spinat og radiser. De fleste køkkenurter bør du vente med til hen i april. Dog kan du i en lun marts måned så frø af tidlige gulerødder, skorzonerrødder, majroer og tidlige ærter. Tjek selv, hvilke afgrøder du har, som du kan så allerede nu.

Visse stikløg af kan sættes allerede i starten af marts. De skal sættes, så spidsen af løget sidder lige i jordoverfladen.

Stauder

Klip visne stauder ned, smid dem på komposten og fjern visne frøstande. Klip/skær lige over jordoverfladen, og pas på ikke at beskadige de nye skud, som er ved at udvikles. Hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør, så kan du dele og omplante stauderne nu og flytte fejlplacerede stauder. Vand rododendron, hvis de hænger med bladene.

Stenbedsplanter

Mange fjeldplanter har et svagt rodnet og kan skubbes op af jorden af vinterfrosten. De skal helst trykkes på plads igen, før væksten går i gang. Du kan fjerne visne grene, men lad vinterdækningen blive liggende lidt endnu som værn mod den kolde forårsblæst.

Bundplanter

Mange bundplanter er frosset en del tilbage i løbet af vinteren. Allerede nu kan du afskære de visne grene

Roser

De vilde roser, parkroserne og buskroserne kan udtyndes nu. Men du skal ikke beskære dem. Fjerner du toppen på de lange, overhængende grene, fjerner du samtidig en masse blomsterknopper. Roser som buket-roser, tehybrider og teroser først beskæres om en måned. Hvis du i en mild periode i marts begynder at beskære dine roser, vil de straks sende nye skud til vejrs. De vil så sandsynligvis fryse bort i de perioder med nattefrost, som altid kommer i marts og april. Lad derfor roserne være i fred et stykke tid endnu.

Løg og knolde

Nu kan du foretage indkøb af løg og knolde af de sommerblomstrende arter, som ikke tåler frost og lægge dem til forspiring i et lunt rum i let fugtig strøelse. De skal dog ikke ud i haven før sidst i maj. Har du mange vintergækker i haven, kan du nu grave tuer af dem op, dele dem, og plante igen med det samme.

Blomster

Det er stadig for tidligt at plante sommerblomster, men stedmoder, forglemmigej, bellis og julerose kan sagtens plantes nu, da de kan klare nætter med frost og er smukke længe endnu. De tidligt såede sommerblomster i vindueskarmen bør omprikles eller ompottes, så de har et godt rodnet, når de skal plantes ud i haven. Byder foråret på meget mildt vejr, kan du godt gå i gang med at så særligt hårdføre sommerblomster direkte på voksestedet i haven, men spiringen starter først rigtigt, når jordtemperaturen er på omkring +10°C.

Forårsblomster i krukkerne

Forårsblomster, som klarer sig fint ved de lave temperaturer, findes der masser i marts. Det gælder for eksempel løgvækster som perlehyacinter, narcisser og vibeæg, og blomster som bellis, primula, hornviol, stedmoder, forglemmigej og anemone. Så det er nemt at fylde krukkerne med dejlige blomster, som skaber forårsstemning.

Fjern ukrudtet

Marts/april er det bedste tidspunkt at starte bekæmpelsen af ukrudt i haven. Det er nemt at få øje på ukrudtet, da det ofte begynder at gro tidligere end havens andre planter. Om sommeren har ukrudtsplanterne fået længere rødder og er derfor sværere at hive op. Derfor er tiden godt givet ud, hvis du luger havens bede igennem for ukrudt ca. hver tredje uge fra marts/april og frem til midsommer. Du kan også gå en haverunde hver eller hver anden dag og fjerne det ukrudt, du ser. Rodukrudt som f.eks. skvalderkål, ensidig klokke (også kaldet havepest) og almindelig kvik (senegræs) kan kun bekæmpes, hvis alle rødder fjernes. Alle rodstumper, der efterlades, udvikler sig til en ny plante. Derfor skal du ikke gå i gang med at fjerne disse med fræser eller spade, der blot findeler rodnettet og gør problemet endnu større. Grav i stedet med en greb, og træk så lange rodstykker op af jorden som muligt. Fjerner du ukrudtet hver gang, der er et nyt skud, udmagres rodsystemet gradvist, og planten dør.

Overvintrende planter

Trim de planter, der har været i vinterhi indendørs og tildel dem gradvist mere vand og gødning.

Redskaber

Lav et tjek af havens redskaber og maskiner, før de tages i brug. Smør dem evt. med en syrefri olie.

Se her, hvilke haveredskaber vi har i shoppen

Dræbersneglene bliver aktive i haven i marts

De såkaldte dræbersnegle bliver aktive igen, så snart temperaturen stiger, og inden længe er de klar til at lægge æg. Det er derfor en god idé at begynde bekæmpelsen allerede nu. Er du snegleramt, så kan et sneglehegn rundt om f.eks. køkkenhaven skabe en sneglefri zone i din have, hvor du kan have dine urter i fred. Sneglehegn kan laves på mange forskellige måder, og da det er en smagssag, hvad man bedste kan lide, vil jeg anbefale at søge på sneglehegn på nettet, da der er mange forskellige løsninger og noget for enhver størrelse have/bed, pengepung og smag.

Tjek græsplænen

Hvis marts er kold, bør du ikke gå rundt på plænen mere end højst nødvendigt. Så snart sneen er smeltet, kan græsplænen rives og visne blade, mos, grene og småsten fjernes med en vifte- eller gummirive, så de ikke generer, når du skal i gang med plæneklipperen. Det er alt for tidligt at slå græsset i marts, da det skal være i god vækst - engang i april eller begyndelsen af maj er mere passende at tage plæneklipperen frem. Mos i græsplænen fjernes lettest i marts og april, hvor mospuderne ofte sidder løst. Er der meget mos i plænen, kan du vande med en opløsning af 10% jernvitriol. Så svides mosset bort og kan rives af med gummiriven. Bagefter kan du tilså de bare pletter med plænegræsfrø. Kontrollér evt. jordens pH-værdi. Hvis den er under 7, kan det bl.a. give mos i plænen. Drys i givet fald perlekalk ud på græsplænen: 5-10 kilo pr. 100 m2.

Det er også en god idé at fjerne det græs, der er vokset tæt ind omkring yngre træer og buske, som står i plænen. Du kan samtidig stikke græskanterne langs plænen, så vil haven stå skarpt og klar til havesæsonen.

Træer, hække og buske

Marts er en god måned til beskæring, og alle buske og frugttræer (undtaget blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med lavendler til begyndelsen af april. Klip stedsegrønne hække og buske i facon. Hvis jorden allerede er blevet lidt tør og let, så er marts en god måned at plante barrodsplanter som f.eks. hækplanter og buske.

Prydtræer og prydbuske

Saftstigningen er i gang i de fleste træer, så derfor bør du vente med beskæring og udtynding. Er du heldig at have magnolie, kan grene derfra nu tages ind til fremdrivning i stuen.

Frugttræer

Martssolen lokker ofte blomsterne frem hos fersken og abrikos, inden honningbierne er vågnet af vinterdvalen. Så må du rundt med en blød pensel og sørge for at bestøve blomsterne selv. Ellers kommer der ingen frugter på træerne. Hvis du lader vintermåtter af halm eller granris blive siddende et stykke tid endnu, så er de med til at dæmpe vintersolens virkning og blomstringen udskydes til et senere tidspunkt. Øvrige frugttræer blomstrer næppe så tidligt, selvom deres knopper dog alligevel er så langt udviklet, at de hurtigt springer ud, hvis du skærer grene af æble og pære og sætter dem i lunkent vand inde i stuetemperatur. På den måde kan du lokke foråret indenfor endnu tidligere.