Julesalat, Witloof, frø
Julesalat, Witloof, frø
Cichorium intybus
Horti Tops frø
Heirloom år 1872
Også kaldet Cikorie og Radicchio
Julesalat er ret specielt, idet de først skal dyrkes i haven, hvor de nærmest er uspiselige, men danner en lang rod, som senere bliver grobund for den sprøde, lækre julesalat. Witloof er en kendt, gammel sort, som er velegnet at dyrke her i landet.
Sådan gør du
Så Julesalaten i sen maj - juni. Læg frøene i 1 cm dybde i en god næringsrig jord, som ikke er gødet for kraftigt. Du skal ikke så alt for tidligt, da Witloof er følsom for kulde, hvilket kan få planten til at gå i stok.
De er ca. 14 dage om at spire.
Når planterne er godt etablerede, skal de udtyndes til ca. 10 x 40 cm.
Julesalat er nem at dyrke, da den ikke angribes af sygdomme og skadedyr, så pasningen består mest af at luge ukrudt mellem planterne.
Optagning og drivning
Tag rødderne op i slutningen af oktober, inden frosten kommer.
Skær bladene af ca. 2-3 cm over rodhalsen, så du ikke beskadiger vækstpunktet.
Fyld en stor potte med drænhuller i bunden med sand, spagnum eller let jord.
Plant rødderne med ca. 10 cm afstand.
Drivning skal foregå i absolut mørke. Det er nemmest at dække hele potten med en omvendt papkasse, spand el.lign. Du kan også bruge halm.
Vand og tjek, at rødderne stadig er helt dækkede med jord. Når drivningen er i gang, skal man kun vande i underskålen.
Sæt rødderne i et rum med 15–20 grader i 3 – 4 uger, jo koldere rummet er, desto længere tid tager drivningen.
Høst
Høst julesalaten, når skuddene er ca. 15 cm lange og endnu fast lukkede.
Skær dem af så langt nede, at hovederne ikke falder fra hinanden.
Lad evt. rødderne stå, så de kan skyde igen, hvis der er kraft nok tilbage i dem.
Hvis man er uheldig at få bladlus med ind, så kan de fjernes ved at nedsænke salathovederne i vand.
Julesalaten er bedst, når den er helt frisk, men de kan holde sig et par uger på køl.
Indhold: 3 g